Ajută-ne să ajutăm!  Nu te costă nimic !

                              Direcţionează 2% din valoarea impozitului pe venit. către FundaţiaALTAIR !

 

                                                                 Vei contribui astfel la :

 • Creşterea calităţiiserviciilor de protecţie socialăoferite copiilor separaţi temporar sau definitiv de părinţii lor.
 • Accesul egal la resurse şi educaţie al tinerilor aflaţi în diferite situaiţi de vulnerabilitate.
 • Schimbarea mentalităţii societăţii româneşti.privind viaţa de familie si respectarea drepturilor copiilor.  

 

Ghid complet despre redirectionarea cotei de 2% din impozit - prevederi legale, beneficiari, depunere formular

 

          Redirectionarea unui procent de 2% sau 3,5% din impozit datorat statului este un mecanism prin care persoanele fizice pot ajuta organizatiile nonprofit sau parohiile. Mai exact, sumele de bani redirectionate vor fi folosite pentru finantarea activitatilor acestor organizatii.

Aceasta prevedere este reglementata prin Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, care permite contribuabililor sa redirectioneze cota de 2% sau 3,5 % din impozitul pe venit platit in anul anterior. 

Despre cota redirectionata din impozit -  OUG nr. 25/2018, publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul lunii martie, schimba modalitatea de calcul a sumelor de bani care pot fi directionate de catre contribuabili catre alti beneficiari:

 • cota de 2% poate fi directionata catre entitatile nonprofit care sunt infiintate si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult (inclusiv parohii;
 • cota de 3,5% poate fi directionata pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale, acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat.

          Optiunea pentru redirectionarea cotei de 2% sau 3,5% trebuie exercitata in scris, pentru toate tipurile de venituri enuntate mai sus, si trebuie declarata.

Un element de noutate este ca aceasta poate fi declarata la platitorul de venituri. Dupa declararea optiunii, aceasta ramane valabila pentru 2 ani, conform art. 79, alin. 4, coroborat cu art. 72, alin. 10.

 

Care sunt categoriile de venituri eligibile  -  Categoriile de venituri din care se pot redirectiona cei 2% sau 3,5% de catre persoanele fizice sunt urmatoarele:

 • salarii;
 • chirii;
 • pensii;
 • drepturi de proprietate intelectuala;
 • dividende;
 • alte venituri impozabile: venituri din activitati sportive, PFA-uri, etc.

         Singura conditie este ca in anul anterior sa fi realizat venituri impozabile in Romania.

         Persoanele care au fost in concediu pentru ingrijirea copilului in anul precedent, nu pot redirectiona 2%  din impozit.

 

Cine sunt beneficiarii acestor sume -  Entitatile la care pot ajunge sponsorizarile sunt organizatiile non-profit (ONG) si unitatile de cult care furnizeaza servicii sociale acreditate. Printre acestea se numara:  CASELE DE TIP FAMILIAL , cantinele sociale, centrele de recuperare, organizatiile care se ocupa cu ingrijirirea la domiciliu a persoanelor cu dizabilitati, organizatiile care ofera locuinte protejate, adaposturile de noapte, caminele pentru varstnici sau centrele pentru copiii cu dizabilitati.

 

Microintreprinderile - cand si cum pot redirectiona sumele de bani  - Incepand cu anul 2018, si microintreprinderile pot face deduceri din impozitul datorat statului, dupa cum prevede OUG nr. 25/2018, in vigoare din 30 martie. Mai exact, firmele pot deduce pana la 20% din impozitul trimestrial pe venituri, incepand cu al doilea trimestru al anului curent.

Acestea au obligatia sa depuna o declaratie informativa anuala cu privire la sponsorizarile acordate, pentru anul in care au fost acordate sponsorizarile si pentru cel in care se fac deduceri din impozit pentru sumele reportate. In cazul in care firmele nu scad sponsorizarile din impozitul aferent trimestrului in care au acordat sumele de bani, acestea vor fi reportate in urmatoarele 28 de trimestre.

Microintreprinderile care se incadreaza in categoria impozitarii pe venit sunt firmele care au obtinut venituri sub un milion de euro in anul precedent.

Firmele cu un capital social mai mare sau egal cu 45.000 de lei si cel putin doi angajati pot sa opteze pentru aplicarea impozitului pe profit din al II-lea trimestru al anului in curs.

 

Ce presupune procesul de redirectionare 

Contribuabilii care vor sa doneze deducerile din impozitul pe veniturile din salarii sau pensii catre ONG-uri trebuie sa completeze formularul 230, iar termenul de depunere anual este data de 31 martie . Acesta poate fi depus doar de catre contribuabilii care obtin venituri din salarii si din pensii.

Pentru celelalte tipuri de venituri din care se poate redirectiona cota de impozit pe venit, se va depune declaratia unica.

Desi legislatia in vigoare prevede faptul ca formularele 230 trebuie depuse la ANAF de catre contribuabilul care face donatia, administratia financiara accepta colectarea si depunerea la comun a formularelor de catre ONG-uri sau unitati de cult.

Practic, declaratiile pot fi centralizate si depuse la ANAF de catre ONG-uri, fara sa fie necesara depunerea individuala de cate fiecare contribuabil in parte. Cererile sunt depuse la administratia financiara de catre reprezentatii ONG-urilor/unitatilor de cult in baza unui borderou si isi asuma responsabilitatea privind sanctiunile pentru falsul in acte.

In plus, conform OUG nr. 18/2018, contribuabilii pot sa opteze pentru retinerea si plata acestor sume direct de catre angajator.

Ca sa evite situatiile in care declaratiile sunt depuse in numele altui contribuabil, Fiscul va trimite o instiintare catre persoanele fizice prin care ii va informa cu privire la directionarea cotei de 2% sau 3,5%  din impozit. Aceasta prevedere este inclusa in Ordinul ANAF nr.1.003/2018 pentru aprobarea Procedurii privind procesarea formularelor 230.

Contribuabilii au la dispozitie 30 de zile sa anunte administratia financiara in cazul in care exista inadvertente referitoare la completarea formularului sau a fost semnalata o situatie de fals in acte.

 

Cum poate fi depus formularul 230  -  Formularele 230 pot fi depuse astfel: 

 • direct la ghiseul administratiei financiare
 • la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire
 • online, prin serviciul SPV (Spatiul Privat Virtual) pe pfinternet.anaf.ro

online, semnat electronic cu certificatul digital calificat pe  decl.anaf.mfinante.gov.ro

Dupa depunerea cererii, sumele donate prin redirectionarea cotei de 2% sau de 3,5% din impozitul anual vor fi virate in cel mult 90 de zile.